Lush garden and visual drama weave through the existing bones of a Victorian terrace in Albert Park.

 

 

Location

Albert Park, Victoria

 

 

 

 

Project year

2016

 

 

 

 

Status

Completed

 

 

Hindley_Mills_©smg_247001
Hindley_Mills_©smg_247139
Hindley_Mills_©smg_247033
Hindley_Mills_©smg_247204
Hindley_Mills_©smg_247416
Hindley_Mills_©smg_247482
Hindley_Mills_©smg_1V7R9605
Hindley_Mills_smg_247394
Hindley_Mills_©smg_247364

“This is the third time we have appointed Hindley & Co. We’ve worked with other architects in the past but found Anne to be particularly good at really listening to our needs, and then translating what she hears into architecture and interiors that are unexpected – richer, and more meaningful and inspirited than we’d hoped for.” 

 

- Jo and Eric, owners, Albert Park

Albert Park House is a dramatic and moody renovation of an original 1900s heritage-listed Victorian terrace in Albert Park. The Victorian bones of the house had some elegant features, but recent renovations had rendered the home utilitarian and plain, and we sought to revive some of the soul that had been lost.

Prior to renovating, the home’s rear living and kitchen area looked onto a dreary courtyard and garage studio, and the improvement of this outlook was central to the design intent and has proven to be integral to the success of the renovation. We felt that the relationship of the house, studio and garden needed to be harmonised to all three's mutual benefit. This has been done by employing a few elementary techniques to declutter and simplify the previously fragmented layout and by focusing on the views from the interiors to the courtyard gardens.

We saw that the relationship between the house, studio and garden needed to be harmonised to all three’s mutual benefit. Employing a few elementary techniques to declutter and simplify the previously fragmented layout allowed us to focus on the views from the interiors to the courtyard gardens.

Views have been framed with picture windows throughout the house, with visual openings focusing on the lush gardens by landscape designer Kate Seddon. By reworking the gardens and face-lifting the pool, external spaces now freely give to the experience from within the house and vice versa.

Architect

Hindley & Co

 

Interior Designer

Hindley & Co

 

 

Interior Styling

Leesa Oreilly

Builder

Central Constructions

 

Photographer

Shannon McGrath

Landscaper

Kate Seddon

Prev project

Next project

  • Grey Houzz Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey LinkedIn Icon
  • Grey Facebook Icon

Phone

Email   

Make an enquiry:

Copyright ©2020 Hindley & Co Architecture & Interior Design. All rights reserved.

<!-- Google Tag Manager -->
<script>(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start':
new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0],
j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src=
'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f);
})(window,document,'script','dataLayer','GTM-WCFGDWF');</script>
<!-- End Google Tag Manager -->